fredag 2. mars 2012

Hundespråk og adferd



I forrige uke var vi i Sniffit på foredrag for å lære mer om hundespråk og adferd. Foredragsholder var Runar Næss, som bl.a. er kjent fra serien på NRK om bjørnene salt og pepper. Han har i flere år studert språk og adferd hos ulver. Som gjør at han er den i Norge som har mest erfaring på dette området. Og mye av det han har lært av ulver kan han bruke for å forstå hunder  bedre.

 

Det å studere hvordan ulver lever og samarbeider med hverandre, kan vi som hundeeiere lære mye av. På denne måten kan vi bedre forstå hvorfor hundene våre oppfører seg som de gjør. Det kan være fort gjort å misforstå en hund. Og det å hele tiden bli misforstått av sine nærmeste er ikke sunt for hunden. Da er det lett å skjønne at hunden kan bli usikker og frustrert. Dette er ett interessant tema som kan gjøre det lettere for hund og eier å få ett optimalt forhold.

Dette ble det lagt vekt på:
Hunder er smarte og nysgjerrige skapninger som trenger å bli utfordret. Så det å gi hunden mental stimulering fra den er en liten valp er utrolig viktig. Før vi får hente valpene våre hos for eksempel en oppdretter, skal valpene allerede fått bruke sansene sine, utforske ulike omgivelser og fått hilse på forskjellige typer mennesker som for eksempel menn, kvinner, unge gamle, folk med paraply, folk med hetter og så videre. Dette danner grunnlaget for hvordan hunden vil møte nye situasjoner i fremtiden. Og så fortsetter jobben hos oss når vi tar over valpen. Vi må huske på å fortsette med å introdusere nye plasser , hunder, katter, barn og voksne. Slik at hunden blir trygg og ikke redd alt som er nytt. Bare det å introdusere nye underlag å gå på kan være en utfordring for hunden. La den få prøve seg på glatte, kalde, rue eller runde overflater. Og overflater som beveger seg. Legg godbiter rundt omkring og la hunden få snuse og finne ut av det i sitt eget tempo.

Og så må vi huske å stimulere vår voksne hund også. Etter hvert som hunden vokser opp og har sett og opplevd masse så kan det være vanskelig å huske på, og ikke minst komme på ting som kan stimulerer hunden.  Hunden blir mer sliten av å få utfordret hjernen enn en lang tur. Derfor er det viktig med begge deler, hele livet gjennom. Hunder som jobber eller er med på jakt, sporing, agility osv. får masse stimulering gjennom dette.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar